A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Буської міської ради
Золочівський район Львівської області

Незламні борці за волю України

Дата: 18.09.2019 11:30
Кількість переглядів: 218

17 вересня 2019 р. у ОЗНЗ "Красненська ЗОШ І-ІІІ ст. № 1" відбулася зустріч із відомим на Львівщині краєзнавцем, багаторічним педагогом Тарасом Шахом. Він розповів учням 8-11 класів про долю українського повстанця із села Підмонастир, що на Львівщині, Івана Керницького «Крилатого». Життя якого він описав у своїй книжці Нескорений "Крилатий".

Іван Керницький один із тисяч, що віддали своє життя за волю України. Закінчив Львівську гімназію ім. Бориса Грінченка. В часи польської окупації вступив до лав ОУН, брав участь в протестних акціях, в роки Другої світової війни в рядах УПА, боровся проти німецьких окупантів. Після вигнання фашистів і поверненням на наші терени радянських військ був референтом ОУН з питань агітації. Він розкривав правду про радянські злочини у Львові, Золочеві, агітував бойкотувати вибори до Верховної Ради УРСР та місцевих рад 1946-1947 роках. Постійно із своєї криївки на Гавареччині повідомляв про ситуацію в краї. За дописами радянських сексотів його криївку було викрито. Щоб не потрапити до рук НКВ він застрелив себе, знищивши перед тим всю документацію про агітаційну діяльність ОУН.

Герої не вмирають. На їх подвигах виростало майбутнє покоління, яке зуміло захистити Україну на Сході від агресії Росії.

Жеребна Марія Євгенівна, вчитель історії

ОЗНЗ "Красненська ЗОШ І-ІІІ ст. № 1"

    

 

   


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень