A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Буської міської ради
Золочівський район Львівської області

З 01 по 04 жовтня 2018 року у м. Києві відбулась перша серія тренінгів для фахівців Ресурсних центрів підтримки інклюзивної освіти України, організована Фондом Порошенка та ЮНІСЕФ , з метою зміцнення спроможності представників обласних та Київського

Дата: 08.10.2018 12:03
Кількість переглядів: 225

  З 01 по 04 жовтня 2018 року у м. Києві відбулась перша серія тренінгів для фахівців Ресурсних центрів підтримки інклюзивної освіти України, організована Фондом Порошенка та ЮНІСЕФ, з метою зміцнення спроможності представників обласних та Київського ресурсних центрів підтримки інклюзивної освіти, планування та проведення навчання для працівників Інклюзивно-ресурсних центрів (ІРЦ) в областях та громадах.

   Такі центри підтримки – це нова структура у системі української освіти. Однією з їх функцій є підвищення професійної компетентності працівників Інклюзивно-ресурсних центрів, яких  з 1 вересня 2018 року по всій Україні створено 326.

 Чотириденний навчальний курс пройшли представники обласних та Київського ресурсних центрів підтримки інклюзивної освіти, в тому числі і команда Львівської області, а саме : М.І. Васюник, головний спеціаліст Департаменту освіти і науки Львівської ОДА, Н.М. Тронь, в.о. директора Інклюзивно-ресурсного центру Буської районної ради,  в.о. директорів Інклюзивно – ресурсних центрів ( м. Львова, м. Червоноград), вчитель тифлопедагог НРЦ «Левеня»м. Львова.

   1 жовтня дружина Президента України, голова Фонду Порошенка пані Марина Порошенко відкрила тренінг «Інклюзивно-ресурсні центри : тренінг для тренерів» і наголосила на специфіці роботи сучасних Інклюзивно-ресурсних центрів, налагодженні їх взаємодії з закладами освіти щодо забезпечення інклюзивного освітнього середовища для дітей з особливими освітніми потребами.

  Перший заступник Міністра освіти і науки України В.В. Ковтунець наголосив, що в робота ІРЦ – багатовекторне завдання і доведеться вчитися всім, інколи на «ходу». Але ця проблема дозволить підняти рівень нашого суспільства.

   Заступник Голови Представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Лора Біл  зауважив, що іноді освіта особливих дітей буває неякісною, а іноді – недоступною. Тому,  першочерговим кроком є навчання спеціалістів усіх ланок щодо об’єднання зусиль та вмінь, зміні філософії у навчанні та соціалізації дітей з особливими освітніми потребами.

    Протягом тренінгового навчання спеціалісти отримали та поглибили знання з питань організаційного аспекту утворення ІРЦ , проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини для забезпечення якісної участі в освітньому процесі, специфіки роботи команди психолого-педагогічного супроводу дитини у ЗЗСО, складання індивідуальної програми розвитку для учнів інклюзивного навчання, роботи з батьками, з профілактики загрози професійного вигорання та інструментів саморегуляції. Усі ці та інші питання формувалися на новому підході до філософії інклюзії  - навчання, яке опирається на сильні сторони дитини, з дотриманням усіх принципів.

 Для практичного використання учасникам тренінгового навчання вручені  навчально-методичні посібники Всеукраїнської благодійної організації «Благодійний фонд Порошенка» , «Організаційно-методичні засади діяльності інклюзивно-ресурсних центрів» та сертифікати про участь у тренінгу.

Наталія Тронь, виконуюча обов’язки директора

Інклюзивно-ресурсного центру Буської районної ради


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень