A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Буської міської ради
Золочівський район Львівської області

Вивчаємо свою історію, пам’ятаємо своїх героїв

Дата: 27.05.2019 12:03
Кількість переглядів: 437

Про роботу, яка проводилась у Заводській ЗОШ І-ІІІ ступенів з 18.05 по 25.05.2019 року (національно-патріотичне виховання), можна сказати словами Т. Чорновіл «Жаль, епітафій не вмістити всіх на одному обеліску».

З метою збереження історичної пам’яті ознайомлено учнів на уроках історії з матеріалами громадської організації «Кримська родина» до 75-річчя з дня депортації кримськотатарського народу.

Проведено такі заходи з вшанування жертв політичних репресій: лінійку-реквієм «Всі ті, з клеймом «антирадянські», вже права вижити не мали», інформаційну годину «Мільярди вір – зариті у чорнозем, Мільярди щасть – розвіяні у прах» ( В. Симоненко), на яких вшанували пам'ять про тих, хто зазнав політичних репресій, загинув або постраждав від сталінського терору, згадали про багатьох жертв радянської системи, які поплатилися своїм життям і здоров’ям, відстоюючи свої громадянські, релігійні та національні права; відкритий захід з краєзнавства (факультатив) «Наші односельчани в жорнах сталінських репресій», на якому ознайомились з місцями масових вбивств українців у Києві – Биківнянському лісі та у Львові – тюрма на Лонського. Згадали своїх односельчан, що відбували покарання у сталінських таборах Мордовії, Казахстані, Сибіру, а саме: Макаревичів, Слепців, Стенів, Ступницьких, Тиндиків, Якимовичів, Чапків, Бордунів, Ганів. Познайомилися з трагічними сторінками життя односельчанина Геруса Петра, що відбував покарання у радянських тюрмах, а згодом став одним з перших учасників Народного Руху України у Буському районі, ініціатором відновлення могили воїнів УПА на цвинтарі у с. Гаївське та символічної могили «Борцям за волю України» у с. Заводське.

Святкуючи День Героїв, ми реалізували проект «Тільки той народ, який вшановує своїх героїв, може стати великим»:

  • провели ранкову зустріч «Відзначаємо День Героїв»,
  • створили ментальну карту «День Героїв в українській історії»,
  • учителі школи 23-24 травня обґрунтовували своє розуміння поняття «герой», ділились думками з учнями,  хто для них є героєм,
  • на символічній могилі «Борцям за волю України» помолились і поклали квіти,
  • перегорнули сторінки історичного журналу «У нашій пам’яті вони назавжди залишились»,
  • написали диктант «Славні сини України».
  • День закінчився у партнерському колі з батьками учнів 9 класу (батьківські збори). Батькам презентували ментальну карту «День Героїв в українській історії», створену їхніми дітьми, та подарували перевірені диктанти для обговорення в родинному колі.

До реалізації проекту приєдналися і учні початкових класів нашої школи разом із класними керівниками. Діти ознайомились із значенням слова Герой, переглянули світлини відомих героїв України, послухали розповіді про їх подвиги.

Спасибі всім учителям, учням, хто долучився до проведення заходів. Окрема подяка учителям історії Возняк Наталії Василівні та Дубенській Наталії Мар’янівні, учням 10 класу (класний керівник Масловська Любомира Богданівна), класному керівнику 9 класу Ткачук Оксані Ярославівні.

Це наша історія. Ми не маємо права забувати. Ми повинні пам’ятати, який шлях довелося пройти нашому багатостраждальному українському народові до незалежності.

Політило М. Я., заступник директора

з виховної роботи

Заводської ЗОШ І-ІІІ ступенів

        

 

            


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень