A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Буської міської ради
Золочівський район Львівської області

Щоб повнився ліс пташиними піснями

Дата: 25.03.2019 07:55
Кількість переглядів: 172

Весняні вітри розганяють у небі холодні хмари, щоб чистими були невидимі для людей дороги, якими птахи повертаються з вирію додому.

Зі сивої давнини прийшла до нас легенда про те, що перелітні птахи приносять на своїх крилах весну і тепло. Поспішають вони на луги, у ліси, бо, напевно, хочуть справляти пташине свято у своїх гніздах.

У нашій школі підготовка до Дня зустрічі птахів розпочалася з інформаційної години «Птахи – наші друзі», яку провела вчителька біології Н.І.Оливи.

Щодень кожен з нас поспішав похвалитися радісними новинами: на Бірках,  у лузі, чубаті чайки уже поділили між собою територію для гнізд. У верболозах біля річки Ярославки ремез збудував гніздо-рукавичку.

Наш Буський район називають Лелечим, бо на гербі міста зображений лелека. Щороку це свято ми відзначаємо 19 березня, у день прильоту лелек. У нашому маленькому селі ці птахи збудували 18 гнізд.

Свято відкрили першокласники. Вони разом зі своєю вчителькою О.Я.Зеліско поставили п’єсу-казку «Як пташки у лісі весну зустрічали». Учні декламували вірші, розгадували загадки і співали пісні, присвячені птахам. За звання переможця усі охочі змагалися у вікторині «Птахи у народознавстві», яку підготувала І.Я.Палка. Цікавими були повідомлення учнів про пам’ятники, встановлені птахам.

Живуть у нашому селі народні замовляння, легенди, вірування, прикмети, пов’язані з перелітними птахами. Це свято ще називають дитячим, бо вперше у світі вчителька зі штату Пенсельванія разом зі своїми учнями провели День птахів.

У світі Міжнародний день птахів святкують 1 квітня. У нашій школі в цей день буде проведено виставку світлин, відзнятих учнями, під девізом: «Птахи нашої місцевості».

Як і годиться, ми підготували до свята подарунки. Учні 8, 7 і 5 класів змайстрували 14 хатинок для гніздівель птахів. Найменші будиночки – для вівсянок, шпаківні – для шпаків, а найбільшу хатинку, виготовлену з дуплистого стовбура  сухої верби, ми призначили для сови і її родичів.

Після закінчення свята, разом з майстром лісом Підставським П.М. на підводі повезли подарунки до лісу.

Ліс зустрів нас першими пташиними піснями. Тут кипіла робота: робітники лісу під керівництвом помічника лісничого Ожидівського лісництва Малого Ю.В. закінчували посадку лісових культур в рамках проведення місячника благоустрою лісу.  Має і ліс своє свято – Міжнародний день, який припадає на 21 березня.

Наші будиночки для птахів робітники лісу розвісили на деревах у 27 і 28 кварталах Ожидівського лісництва. Тут ростуть молоді дерева, які пташки будуть оберігати від шкідників, щоб ліс ріс великим і здоровим.

Юрій Володимирович розповів нам про мету акції «Майбутнє лісу в твоїх руках», про правила поведінки у лісі, про те що ліси є загальним надбанням людства. Відвідали ми 11 квартал, у якому минулої весни посадили саджанці сосни. За цей час малесенькі деревця трішечки підросли і міцно вкоренилися у землі.  І у серці кожного, мов тоненька павутинка, забриніло почуття гордості, бо ми вклали свою працю у відновлення лісу. Змалку вчимося бачити красу природи і берегти її, бо все навколо – частина Божого світу.

Гудзь Адріана

учениця 8-го класу

НВК «Переволочнянська ЗОШ І-ІІ ст.»


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень