A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Буської міської ради
Золочівський район Львівської області

З метою відтворення обряду проведення вечорниць у Ожидівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів учні 9 класу (класний керівник Сень О.Д., вчитель музичного мистецтва Дрозд Г.Р.), були проведені українські вечорниці. Тут було розкрито всю красу о

Дата: 14.12.2018 15:18
Кількість переглядів: 206

З-поміж найбільших зимових свят чи не найвеселішим та найочікуванішим був день Андрія, 13 грудня, коли, за українським звичаєм, сільська молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави.

Де панує неповторний дух жартів та веселих пісень, де ллється повноводною рікою мелодійна українська пісня, де парубки силою міряються, а дівчата, наче квіточки мліють від задоволення приготування вареничків та вишивання, там проходять зимовими вечорами веселі українські вечорниці.

     З метою відтворення обряду проведення вечорниць у Ожидівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів учні 9 класу (класний керівник Сень О.Д., вчитель музичного мистецтва Дрозд Г.Р.), були проведені українські вечорниці. Тут було розкрито всю  красу обряду.

       Прийняла вечорниці дбайлива господиня Соломія Калач та її вправна дочка Маруся Ірина Чучман. Як і годиться, першими до оселі завітали дівчата із дзвінкими піснями. Очікуючи парубків-односельців, вони беруться до приготування та випікання головного атрибута свята – калити – символа Сонця, щастя, достатку, добробуту та надії. Усім процесом керує досвідчена господиня.

      Не забули дівчата й про ворожіння, які перейняли від своїх бабусь та матерів: на свічку, на люстерко, на пампушки, на чоботи та інші.

       З гучними та веселими піснями на вечорниці завітали й парубки, які принесли неабияку радість дівчатам. Цього ж вечора намагався знайти свою суджену й Грицько сільський багач (Станіслав Кметко). Жарти, сміх переповнювали зал. Веселі конкурси, чарівне ворожіння, смачна калита все дарувало радість. Але особливо були до смаку гарячі варенички та калита, які приготували батьки. 

 

Топорівської С.Л.,

директор школи

   

   


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень