A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Буської міської ради
Золочівський район Львівської області

Інструментарій із запобігання онлайн насильству щодо дівчат-підлітків

Дата: 12.04.2024 10:47
Кількість переглядів: 61

Міжнародна громадська організація «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) запропонувала спеціалістам, які працюють із дітьми, пакет інструментів із запобігання насильству в Інтернеті щодо дівчат-підлітків — Toolkit з профілактики сексуального онлайн насильства щодо дівчат-підлітків.

Це збірка ресурсів, розроблених, створених або адаптованих і протестованих у рамках кількох європейських проектів за участю семи країн ЄС.

«Toolkit доступний на сайті організації безкоштовно та спрямований на підвищення обізнаності та запобігання сексуальному насильству в Інтернеті щодо дівчат-підлітків. — говорить координаторка проекту Наталія Лук’янова. — Він надає спеціалістам, які працюють із дітьми, батькам і опікунам необхідні інструменти та інформацію для ефективного вирішення цієї проблеми».

Toolkit містить такі компоненти:

1. Посібник «Навчання протидії сексуальному насильству в Інтернеті щодо дівчат-підлітків: Посібник для спеціалістів, які працюють з дітьми». Цей посібник рекомендовано до видання Вченою Радою педагогічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Він також пройшов тестування у всіх трьох пілотних регіонах проекту: Київській, Вінницькій та Львівській областях.

Частина 1 посібника під назвою «Сексуальне насильство в Інтернеті: наслідки та заходи протидії» присвячена питанню сексуального насильства в Інтернеті щодо дівчат і містить інструкції щодо використання онлайн-інструменту CYBERSAFE, а також практичні рекомендації щодо проведення тренінгів.

Частина 2 «Плани тренінгів» містить чотири плани тренінгів, кожен з яких зосереджений на одному з чотирьох основних типів сексуального насильства в Інтернеті щодо дівчат.

Посібник також містить додатки з навчальними вправами для офлайн тренінгу, інформацію про те, куди можна подавати скарги в Україні, та рекомендовані джерела.

2. Адаптація українською онлайн-інструменту CYBERSAFE (4 модулі), над яким працювали міжнародні та національні експерти. CYBERSAFE — це ігровий онлайн-інструмент для профілактики онлайн-насильства щодо жінок та дівчат серед молоді (13-16 років), який може використовуватись як у класі, так і в дитячих таборах тощо. Відтепер він доступний українською мовою фасилітаторам, які працюють із підлітками.

CYBERSAFE сприяє здоровим стосункам та гендерній рівності в Інтернеті. Посібник CYBERSAFE надає інформацію та інструменти для підготовки та сприяння проведенню чотирьох семінарів з питань гендерного насильства в Інтернеті з метою підвищення обізнаності, заохочення та підтримки молодих людей у безпечній та відповідальній поведінці в Інтернеті. У цьому інструменті використано чотири напрямки насильства в Інтернеті щодо жінок і дівчат: поширення зображень сексуального характеру без згоди, експлуатація, примус і погрози, цькування сексуального характеру та небажана сексуалізація.

Жертвами таких видів онлайн-насильства можуть стати як дівчатка, так і хлопчики, але дівчатка частіше стають мішенню, а інциденти часто призводять до більш негативних наслідків для дівчат. Наприклад, дівчат часто суворіше засуджують і звинувачують, ніж хлопчиків, у тому, що вони стали жертвою.

3. Два навчальні анімаційні відео для дівчаток і хлопців, вже доступні на платформі YouTube:

«Наслідки поширення оголеного селфі дівчинки без її згоди»

«Що робити, якщо ваші оголені селфі потрапили в Інтернет»

4. Буклет «Поради для батьків та опікунів щодо протидії сексуальному насильству в Інтернеті». Цей буклет містить вказівки щодо запобігання сексуальному насильству в Інтернеті та спеціально призначений для батьків та опікунів.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень